Sementara asid sterik iaitu asid lemak tepu yang terkandung di dalam lemak koko pula mempunyai kesan neutral terhadap paras kolesterol.
Tannin ialah sejenis bahan yang menghalang pembiakan bakteria yang akan membentuk plak dan asid di dalam mulut. Asid yang terhasil daripada proses pemecahan makanan oleh bakteria merupakan punca kerosakan gigi. Plak adalah sisa-sisa makanan yang melekat pada gigi akibat tindakan bakteria.
Kasein juga membantu dalam pertumbuhan gigi.
Asid oksalik merencatkan pengeluaran enzim bakteria dan seterusnya menghalang pengeluaran asid.
Itu kalau bab zat..Coklat juga menyumbang kepada kecantikan..kandungan anti oksida dalam coklat dapat melambatkan penuaan...wahhh..kira sape makan coklat selalu..boleh awet muda...huhuhu...
Coklat juga boleh menenangkan fikiran...ini kerana coklat mengandungi zat-zat yang akan memberi tindak balas kimia didalam otak...zat-zat ini meransang aktif serotonin didalam otak dan seterusnya akan melahirkan perasaan tenang..
Coklat juga dapat meningkatkan ghairah seksual.
Coklat sebagai pengganti ubat sakit kepala..ini memang VS akui..Kalau sakit kepala kita makan coklat atau minum hot coklat...sakit tu akan beransur-ansur pulih...
Jadi..jangan la takut nak makan coklat..tapi biarlah berpada-pada...hehehe...takut nanti butang x boleh nak cantum pulak...hehehe...
No comments:
Post a Comment